Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/74/102274/galeriafoto.com/public_html/forums/showthread.php on line 639 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/74/102274/galeriafoto.com/public_html/forums/showthread.php on line 1034 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/74/102274/galeriafoto.com/public_html/forums/showthread.php on line 1039 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/74/102274/galeriafoto.com/public_html/forums/showthread.php on line 1511 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/74/102274/galeriafoto.com/public_html/forums/showthread.php on line 1516 JPEG sau RAW ?! - Page 2 - Galeria Foto
Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Go Back   Galeria Foto > Discutii de tot felul
Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

View Poll Results: In ce format fotografiati?
JPEG 13 23.64%
RAW (NEF) 42 76.36%
Voters: 55. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #16  
Old 28-08-2008, 09:10
ati ati is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Iasi
Posts: 165
Oameni buni, multumesc de ajutor. Insa stiu ce inseamna jpeg si tiff. Lucrez de vre-o 12 ani in software, lucrez si la un soft de editare video, deci cam am o idee despre ce se intampla. Ce spun eu este asa: jpeg exista si cu comprimare LOSSLESS, adevarat ca nu e suportat de toate editoarele probabil, dar exista. Deci poti edita jpeg si fara pierderi. Inteleg sa folosesti format tiff daca nu ai la dispozitie raw.
Ce nu inteleg este de ce unii dintre voi prefera sa exporte in tiff pentru imprimare. Asta e tot. Adica, transforma tiff pentru a pastra informatie pe 16 biti? Daca da, atunci care e rostul, pentru ca eu nu am intalnit pana acum decat imprimare de pe 8 biti (aici se poate sa gresesc). Daca nu, atunci de ce nu folosesc in loc de tiff pentru imprimare, formatul jpeg fara pierderi?
Asta e tot. Multumesc frumos.
Reply With Quote
  #17  
Old 28-08-2008, 09:29
piticu's Avatar
piticu piticu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Slobozia, IL
Posts: 1,031
Quote:
Originally Posted by ati View Post
Adica, transforma tiff pentru a pastra informatie pe 16 biti? Daca da, atunci care e rostul, pentru ca eu nu am intalnit pana acum decat imprimare de pe 8 biti (aici se poate sa gresesc).
cel putin unu de care stiu eu, canon ipf5000, accepta poze pe 16 biti si nu ma refer doar la driver.
__________________
Deci da, miam facut sait pupavas calu pa gingii care vil arat acu care daca nu va dati pa iel va intrun casa cu fratiorii mei… www.atelierelealbe.eu
Reply With Quote
  #18  
Old 28-08-2008, 11:04
obelix's Avatar
obelix obelix is offline
Senior member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 3,777
cam toate printerele cu pretentie suporta 16 biti,ba unele si 32 sau 48.pai la ce bun?pai e vorba de ex. alegand adobe rgb are nevoie doar de 8 biti dar se extinde si la 16,dar daca aleg un gamut mai larg gen prorgb,rezultatele la print in 8 biti sunt execrabile,atunci vezi diferenta in 16...sa nu uitam ca cei care lucreaza cu aparate large format,medium au nevoie de mult.pt.ei exista si 48 biti.poate nu s suficient de clar..retin ca citisem undeva despre asta,daca gasesc ceva voi reveni...scuze ati nu am vrut sa te jignesc cu linkul trimis..sunt folositoare pt. oricine..si nu stiam ca esti avansat in problema.
Reply With Quote
  #19  
Old 28-08-2008, 11:32
ati ati is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Iasi
Posts: 165
Multumesc de raspuns, asta asteptam sa inteleg. Nu e nici o problema de jignire, am spus ca stiu unele lucruri pentru a evita lamuriri inutile, doar atat, fara alte intentii.
Reply With Quote
  #20  
Old 28-08-2008, 17:57
Claudiu's Avatar
Claudiu Claudiu is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: IASI
Posts: 3,026
RAW-categoric.
__________________
- w.w.w.panteaclaudiu.ro -

Last edited by Claudiu; 28-08-2008 at 18:00..
Reply With Quote
  #21  
Old 29-08-2008, 17:44
cipanu cipanu is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Piatra Neamt
Posts: 158
RAW (.nef, .cr2, etc...) - 12/14 bits / canal - dupa caz - RGB 36/43 bits
JPEG - 8 bits / canal - RGB 24bits, CMYK 32bits
Print pe 16 bits numai imprimantele cu 8 culori (CMYK+light), reproducerea influentata foarte mult de hartie.
__________________
...living is easy with eyes closed
Reply With Quote
  #22  
Old 28-02-2009, 03:17
siegfriedthieffen siegfriedthieffen is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Sibiu
Posts: 177
RAW (RAF-NEF) Daca tot e sa-l prelucrez atunci la ce mi-ar folosi jpeg?
Reply With Quote
  #23  
Old 28-02-2009, 12:50
Bogdan Boeru's Avatar
Bogdan Boeru Bogdan Boeru is offline
Senior member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bucuresti
Posts: 560
Cum adica?

NEF-ul este format necomprimat, asupra carora se pot aduce modificari, fara prea mare pierdere in calitate. Dupa ce ajungi la o forma finala a procesarii, salvezi JPG(la calitate maxima). Asta este suport pentru print, pentru vizualizari, si pentru modificari de minima amploare.
__________________
-Nikon D90-
-Nikon N50-

-Nikon 18-105 f/3.5-5.6 VR-
-Nikon 35-80 f/4-5.6-
-Rokinon 85 f/1.4

Last edited by Bogdan Boeru; 28-02-2009 at 16:11..
Reply With Quote
  #24  
Old 15-07-2009, 12:33
deocamdata deocamdata is offline
Junior member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 39
JPEG ... pt ca momentan apreciez fotografiile needitate.
Editarea este oarecum o forma de trisare (parere proprie si pesonala ... nu dati cu piatra)
Reply With Quote
  #25  
Old 15-07-2009, 12:35
piticu's Avatar
piticu piticu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Slobozia, IL
Posts: 1,031
tu realizezi ca atunci cind tragi jpeg lasi camera sa editeze in locul tau? doar tragind raw ai posibilitatea sa nu „trisezi“, cum zici tu
btw: bine ai venit pe gefe!
__________________
Deci da, miam facut sait pupavas calu pa gingii care vil arat acu care daca nu va dati pa iel va intrun casa cu fratiorii mei… www.atelierelealbe.eu
Reply With Quote
  #26  
Old 15-07-2009, 12:59
deocamdata deocamdata is offline
Junior member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 39
interesant punct de vedere ... pana la urma orice fotografie indiferent de tehnica sau aparat este un fel de editare ... de acord cu asta ... dar interventia ulterioara reprezinta o cosmetizare a minusurilor din momentul click-ului ...

PS Multumesc pt urare
Reply With Quote
  #27  
Old 15-07-2009, 13:31
dan c dan c is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucovina
Posts: 87
din experienta : daca esti pe olympus seria e, 510 , 520 etc .. poti sa renunti la RAW .. Oly stoarce tot cind face jpg-ul .. pe Canon ( la 40d cel putin).. neaparat RAW ( diferente foarte mari de detalii intre RAW si JPG fine) ..
Reply With Quote
  #28  
Old 15-07-2009, 14:46
Bogdan Boeru's Avatar
Bogdan Boeru Bogdan Boeru is offline
Senior member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bucuresti
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by deocamdata View Post
dar interventia ulterioara reprezinta o cosmetizare a minusurilor din momentul click-ului ...
Sau o accentuare a plusurilor. Nu vad ca fiind trisare, fiind tot munca ta, tot stilul tau de editare... Tot tu esti in imaginea respectiva. Nu s-a inventat aparat/film care sa fie complet neutru, deci fiecare isi baga coada, si fiecare "triseaza" in felul sau.

Eu trag jpeg doar cand trag rafala sau cand fac time-lapse, si cand nu mai am spatiu pe card. Tot ce trag in rest, trag Raw, apoi convertesc toate imaginile in Jpg. Cand fac curatenie, sterg Raw-urile care nu-si au rostul din punct de vedere al dimensiunii fisierului.

Nu stii niciodata cand apare acea imagine care merita un plus de atentie in ceea ce priveste procesarea.
__________________
-Nikon D90-
-Nikon N50-

-Nikon 18-105 f/3.5-5.6 VR-
-Nikon 35-80 f/4-5.6-
-Rokinon 85 f/1.4
Reply With Quote
  #29  
Old 16-07-2009, 00:15
ilacatus's Avatar
ilacatus ilacatus is offline
Senior member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bucharest
Posts: 6,773
Mai exista un argument pentru RAW...Pentru ca ca formatul asta permite si o variatie post-captura a expunerii exista posibilitatea de a face HDR fie el si trisat. Rezultatele nu sunt chiar identice cu cele obtinute printr-un bracketing cinstit dar merg si sunt oricum mai bune decat cele obtinute din JPEG (mie nu mi-a iesit niciodata ceva care sa merite atentite). In plus astfel de "HDR" (dintr-o singura expunere) se poate face si atunci cand subiectul se misca (cand ramane singura optiune)
Reply With Quote
  #30  
Old 16-07-2009, 01:27
Bogdan Boeru's Avatar
Bogdan Boeru Bogdan Boeru is offline
Senior member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Bucuresti
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by ilacatus View Post
In plus astfel de "HDR" (dintr-o singura expunere) se poate face si atunci cand subiectul se misca (cand ramane singura optiune)
Depinde de programul folosit. Photomatix si PhotoAcute au optiune de a elimina subiectele in miscare(ori de a le scoate de tot, ori de a lua o anumita imagine ca referinta).
__________________
-Nikon D90-
-Nikon N50-

-Nikon 18-105 f/3.5-5.6 VR-
-Nikon 35-80 f/4-5.6-
-Rokinon 85 f/1.4
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:15.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.