![]() |
|
|
|||
|
|||
|
unde am gresit?
salut. m-am hotarit sa scriu despre aceasta poza. vad ca nu e in regula si imi pare rau, ca, zau, nu stiu ce sa ii fac. clar, am gresit la focusare. poate parea o intrebare stupida, insa unde trebuia sa focusez pentru a capta imaginea corecta? cum trebuia sa setez balansul de alb? sau poate un sfat general despre cum sa "negociez" astfel de situatii.cadrul se compunea din zapada, soare, un cer albastru si luna. luna se vedea foarte clar, insa cind am focusat pe casa, luna a devenit arsa, cind am focusat pe cer luna a iesit cum a trebuit insa restul subexpus.. unde am gresit? cum trebuia sa focusez pentru ca luna si cerul sa iasa ca in poza 2, zapada sa fie ...zapada....?am si fisierele raw, si poate ma ajuta cineva sa scot ceva din poza asta. varianta 3 este tot ce am reusit sa scot eu din ea.
![]() ![]() ![]() va multumesc pentru rabdare |
|
|
|||
|
|||
|
Pai poti incerca sa o faci alb-negru si ii aplic putin sharpen. Trebuia sa faci poza cu o apertura mai maire de cel putin f/8. Chiar daca era umbrit mareai ISO si lasai timpul de expunere cu care a fost facuta. Chiar daca e zi cand prind umbra, umblu cu trepiedul la mine ca sa fiu sigur ca imi ies fotografiile. Deasemenea puteai sa faci o serie de poze cu expunere diferita si apoi le editai in Photoshop cu instrumendul HDR.
Sper sa iti fi fost de folos sfatul mei. Sunt curios ce mai au de zis si alti fotografi. |
|
|
|||
|
|||
|
Solutia naturala pentru expunerea corecta a imaginilor cu diferente f. mari de contrast este expunerea separata (cu aparatul montat pe trepied) a zonelor (highlights, medium, shadows) si recompunerea fotografiei folosind un software specializat (HDR) asa cum a mentionat si postarea anterioara. Restul abordarilor reprezinta compromisuri... Oricum daca vei expune pe zapada, ea nu va iesi alba fiindca aparatul o va considera ca fiind 18% gri... Daca vei folosi conversia in alb-negru s-ar putea sa obtii niste imagini mai interesante decit cele color. Daca zapada e alba si acopera o mare parte din cadru, de ce n-am lasa imaginea alb-negru ? Cit despre balansul de alb (WB = White Balance) aparatele (care nu sunt sapuniere...) permit reglajul WB manual (Custom WB). Ceea ce te poate ajuta in conditii de iluminare mai aiurea (in general lumina artificiala, becuri neon, etc) Sper ca te-am ajutat cit de cit... Succes !
|
||||
|
||||
|
Relativ de acord, mai putin la faza cu sa le lasam alb-negru.
Arunca o privire aici: http://www.galeriafoto.com/photos/sh...7/limit/recent Personal consider ca prin conversie ai pierde o mare parte din informatie. Relativ la WB, cat timp faci RAW, nu conteaza, se regleaza in post-procesare. Cel mai lesne este sa ramana pe AUTO, si in orice programel de post-procesare vei gasi o modalitate banala de reglat WB, care este una fara pierdere! Pur si simplu aliniaza culorile in functie de unde ii zici tu ca e alb.
|
|||
|
|||
|
multumesc. e clar: daca expuneam aceeasi imagine separat mai aveam o sansa. insa prea mult timp nu am avut, ca ajungea nenea ala cu vacile acasa.
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Din primul jpeg, rezolutie mica, doar lightroom. Prelucrare de 30 secunde. O corectie rapida de WB, trei gradiente de expunere, scazuta saturatia, crescut vibrance-ul.
![]()
EOS 40D; Sigma 17-70; 430EX Sony DSC W12 Ultima modificare făcută de c_baias; 19-01-2010 la 19:56.. |
|
|
|||
|
|||
|
e muult mai bine.
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Imi permit sa completez cu cateva observatii:
1-Dupa cum se vede din prelucrarea lui c baias nu este vorba de un focus gresit, toate elementele atat din primul plan cat si din fundal sunt clare. Daca poza este facuta cu un obiectiv cu distanta focala scurta, de cele mai multe ori nu sunt probleme cu focusul (evident ca se exclude un focus facut aiurea). 2-Eu recomand, mai ales in situatia asta, un balans de alb "automat"; de cele mai multe ori aparatul nu greseste, apoi se pot face destul de usor corectii ale WB-ului intr-un program de editare, fiind vorba de RAW-uri. 3.Sa ai intotdeauna la tine un filtru neutru degrade pentru a putea egaliza expunerea cerului foarte luminos cu cea a pamantului; pentru asta, dupa parerea mea, cel mai indicat este un filtru patrat Cokin. 4.Si, a mai zis cineva mai sus si repet si eu, se pot face cateva cadre (cel putin 3) de pe un trepied care, in Photoshop sau alt in program care permite, pot fi comasate prin procedeul HDMI. |
|
|
|||
|
|||
|
multumesc tuturor. pozele au fost facute cu un 55-200.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Recomandarea mea ar fi sa studiezi modurile de metering (masurare a expunerii) ale aparatului, pentru a intelege ce se intampla de fapt. Eu iti dau doua link-uri, sunt in limba engleza, le gasesti aici si aici. Asta deoarece aparatul masoara expunerea, insa el o face la modul automat; nu stie ce anume urmaresti tu. rudi ti-a dat un sfat: WB-ul pe auto conduce la rezultate ok in cele mai multe cazuri, in cazul fotografiei outdoor. Personal, prefer sa utilizez un WB prestabilit (de regula daylight); astfel pot corecta WB-ul pentru o serie de imagini (capturate in aceleasi conditii de iluminare) rapid si confortabil. Si un ultim sfat: daca tragi RAW - incearca Adobe Lightroom. Este un soft prietenos cu utilizatorul (se invata relativ usor, vei gasi pe internet mai multe tutoriale; eu fiind mai lenes din fire, am recurs la tutorialele video), insa in acelasi timp o unealta neasteptat de puternica.
EOS 40D; Sigma 17-70; 430EX Sony DSC W12 Ultima modificare făcută de c_baias; 20-01-2010 la 20:19.. |